Färg

Om färg

Röd, gul, blå – det är våra grundfärger. Av de här tre färgerna kan man blanda alla andra underbara färger som finns runt omkring oss. Alla har väl någon gång stått framför färgproverna i målaraffären och häpnat över alla nyanser på de avlånga pappersremsorna. Det här färgsystemet kallas NCS (efter engelskans Natural Color System) och bygger på de sex elemantarfärgerna: vitt, svart, gult, rött, blått och grönt. Varje nyans har sedan en beteckning som bygger på hur mycket den liknar en av dessa sex färger. NCS-systemet kan beskriva alla de drygt tio miljoner färger som det mänskliga ögat kan uppfatta. Systemet har utvecklats i Sverige och används numera över hela världen.

Människor uppfattar färger olika. Dessutom påverkas vi olika av färg och vi har olika åsikter om vilka färger vi gillar och vilka vi inte gillar. Självklart ska du använda de färger just du tycker om. Men det kan ändå vara bra att känna till hur olika färger påverkar oss generellt.

  • Vitt

Vitt är en lugnande färg. Men färgen kan också kännas ödslig. Därför är det vanligt att bryta den, alltså blanda den med annan färg. Vitt kan få ett rum att kännas ljusare.

  • Svart

En populär färg i modebranschen, men kanske inte så lämplig på väggar. Men som komplement kan den uppfattas som trendig.

  • Gult

En intensiv färg som drar uppmärksamheten till sig. Det sägs att gult är den första färg ett spädbarn uppfattar.

  • Rött

Kanske den intensivaste färgen av alla. I naturen är den ofta en varnande färg. Färgen kan göra oss mer aktiva.

  • Blått

Blå färg är rogivande. Därför är det vanligt att måla sovrum i blått. Färgen kan uppfattas som kall.

  • Grönt

Grönt har en lugnande effekt. Grönt är också naturens färg.

Tänk på detta när du väljer färg

Om du ska måla om ditt hus i en ny färg, kolla så att det inte krävs bygglov. Du får måla om så länge inte huset väsentligt förändrar karaktär. Bäst att ringa kommunen för att vara på den säkra sidan.

Comments are closed.