Förberedelser vid målning inomhus

Förarbete är A och O

Om du satsar på förarbetet, så får du garanterat ett bra resultat. Och tvärtom: om du slarvar med förarbetet, så kommer det att synas när du är färdig.

Väggar

Om dina väggar är tapetserade, börja med att riva loss all lös tapet. Det får inte finnas några löst sittande bitar när du sedan ska börja måla. Ibland dammar det väldigt mycket när man river tapeter och då kan det vara bra att använda andningsskydd. Det finns engångsmasker som inte kostar så mycket. Om dina väggar är klädda med väv, så limmar du fast väv som lossnat. Redan målade väggar ska mattslipas, detta är extra viktigt om dina väggar är målade med blank färg. Efter slipningen ska väggarna tvättas med målartvätt. Det gör att väggfärgen fäster bättre.

När du har rivit tapeterna ska skarvarna slipas. Idag är det vanligt att tapeter sätts kant i kant, då blir det ingen skarv. (Detta gäller så kallade “non-wowen”-tapeter. De kan sättas kant i kant eftersom de inte krymper när limmet torkar.) Men tidigare överlappade tapeterna varandra och en skarv uppstod. För att inte skarven ska synas måste du slipa bort den. Här kommer andningsmasken väl till pass igen.

Nästa moment är att spackla. Hål från hyllor och tavlor ska spacklas igen. Spackla även skador som eventuellt uppkom när du rev tapeterna. När spacklet har torkat slipar du väggarna släta.

Tak

Att måla taket kan förändra ett helt rum och göra att det upplevs som större och ljusare. Glöm därför inte bort att måla taket samtidigt som du målar väggarna. Det är bäst att måla taket först, då riskerar du inte att stänka färg på dina nymålade väggar.

Ta först reda på vilken typ av färg ditt tak är målat med. Tvätta taket så att färgen fäster bättre. Spackla också igen hål och repor.

Comments are closed.