Förberedelser vid målning utomhus

Hur ofta bör jag måla om mitt hus?

Hur ofta behöver jag måla om mitt hus? Det är en vanlig fråga som många villaägare ställer sig. Svaret är med 10-15 års mellanrum. Boven i dramat är oftast vatten, eftersom vatten förstör husfasaden. Genom att rensa hängrännor och stuprör och samtidigt hålla husväggen fri från buskar och sly och kan man förlänga livslängden på sin fasad. Ju längre du väntar med att måla om, desto dyrare kan det bli. Till slut måste man måla om, så är det bara. Ett säkert tecken på att det är dags är när färgen börjar flagna.

Innan du börjar måla

Innan du ens börjar med förberedelserna är det smart att göra en inspektion av ditt hus. Finns det sprickor någonstans? Har någon del börjat ruttna? Byt i så fall ut dessa delar. Det är ingen idé att måla över trä som spruckit eller blivit mjukt, det hjälper inte.

Det är viktigt att underlaget är rent, därför måste väggarna tvättas innan du kan börja måla. Till detta använder du målartvätt. Glöm inte att ta på dig handskar och skyddsglasögon, eftersom målartvätt är frätande på huden. Tvätta med borste. Ett förlängningsskaft kan komma väl till pass. Om det finns mögel på fasaden finns det speciellt rengöringsmedel att köpa. När du är färdig med tvätten är det dags att låta fasaden torka.

Vid behov kan fasaden behöva skrapas. Om fasaden är målad med många lager färg kan det hända att den lossnar. Ta bort all färg som lossnar från väggen.

Det är bra att täcka över de delar av huset som du inte vill få färg på. Försök att vara lika noggrann som när du målar inomhus. Maskera fönster, fönsterbleck och stuprör. Täck altanen med täckplast. Skydda också växter och blommor från färg. Det ser tråkigt ut med färgstänk i trädgården och i värsta fall kan växtligheten ta skada och dö av målarfärg.

Comments are closed.