Måla inomhus

Måla väggar

När du har klarat av förarbetet är det dags för det roliga – att måla! Det är roligt att se hur förändringen växer fram. Så byt om till oömma kläder och sätt igång!

Börja med att täcka över alla möbler och rulla ihop mattorna. Det är en bra idé att täcka golvet med golvpapp, risken att skvätta färg är stor. Använd maskeringstejp för att skydda golv- och taklister samt dörrfoder. Ett tips är att även måla listerna när du ändå är igång. Kanske har de gulnat eller fått tråkiga märken av dammsugaren.

Måla väggen närmast taket först, sen hörnen och väggen närmast listerna. Här ska du använda pensel. Sedan är det enkelt att måla resten av väggarna med roller. Avsluta hela tiden med att rolla åt samma håll. Tips! Tvätta rollern med vatten innan du använder den, så släpper den inte ludd när du målar. Bli inte rädd om du har en tapet under som bubblar sig, bubblorna brukar försvinna när färgen torkat.

Väggen ska målas två gånger, låt färgen torka ordentligt mellan strykningarna. På färgburken står det hur lång torktiden är. Om du tar en längre paus mellan målningarna, lägg rollern i en plastpåse och förslut den. På så sätt håller den sig fuktig tills nästa gång du ska använda den.

Måla tak

Börja med att måla de områden som är svårast att komma åt med en pensel. Använd sedan en roller med förlängningsskaft så att du når att måla taket. Man brukar måla tak i ljusets riktning. Det innebär att måla i riktning från fönstren och inåt. Om det finns flera fönster i rummet, utgå från det som släpper in mest ljus. Måla hela taket i ett svep så att det får en jämn yta. Här kan det räcka att måla en gång. Tänk på att det inte ska vara för varmt när du målar, utan det får gärna vara lite fuktigt. Om det är för varmt torkar färgen snabbare och då är det svårare att få ett jämnt resultat.

Comments are closed.