Måla utomhus

Måla fasad utomhus

Bästa säsongen för att måla utomhus är mellan maj och september. Husmålare gör dessutom klokt i att hålla koll på vädret. Det ska nämligen vara torrt när man ska måla. Hög luftfuktighet gör att färgen fäster sämre. Om det nyss har regnat, vänta gärna någon timme eller två så att fasaden hunnit torka upp. Se efter på målarburken vilken utetemperatur som gäller för färgen, oftast bör det vara över åtta grader varmt. Det kan hända att du måste dela upp målningen över dagen. Till exempel kan det vara lämpligt att ta en paus mitt på dagen och bara måla på förmiddagen och eftermiddagen.

Direkt solljus är inte heller bra när man ska måla. Om det är för varmt torkar färgen för snabbt och hinner därför inte fästa ordentligt. Resultatet kan bli att ytan blir skrynklig. Samma sak gäller för en solvarm vägg. Vänta ett slag med att måla tills den svalnat. Sammanfattningsvis är det perfekta målarvädret en ljummen och molnig dag.

När vädret väl är på din sida är det dags att börja måla. Det finns en rad hjälpmedel som förenklar jobbet. Fundera på att hyra en fasadställning. Det kanske låter överdrivet, men det underlättar målningen enormt. Om ditt hus har flera våningar är den ett måste. Dagens ställningar är enkla att sätta upp. Om du använder stege, se till att den står stadigt och kontrollera att du når att måla överallt innan du börjar.

Ska du använda pensel eller roller? Känn efter vad som passar dig bäst. I regel spelar det ingen roll, men kolla för säkerhets skull på färgens anvisningar. Måla varje bräda uppifrån och ner, om det är möjligt. Ett teleskopskaft ger dig större räckvidd. Planera ditt arbete så att ytan blir jämn och fin. Spara foder och knutbrädor som du ska måla i annan färg till sist, så riskerar du inte att stänka ner dem.

Comments are closed.